Shanah Van den Bosch

In 2011 studeerde ik aan de Universiteit Gent af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij kinderen. In het werkveld kwam ik terecht in verschillende vervangingscontracten. Zo werkte ik oa. in een revalidatiecentrum, in het buitengewoon onderwijs, in een dienstverleningscentrum voor personen met meervoudige beperkingen en op de dienst materniteit in een ziekenhuis. Daarnaast werd ik in 2012 zelfstandige in bijberoep en werkte naast mijn uren in loondienst nog enkele uren bij in een zelfstandige kinderpraktijk. Na de geboorte van ons oudste kindje ging ik in een rusthuis werken in combinatie met een algemene kinepraktijk.

Tijdens mijn tweede zwangerschap kwam er tijd en ruimte vrij voor een bijkomende universitaire opleiding. Ik koos voor oedeemtherapie. Een nieuwe uitdaging want tot dan toe had ik geen ervaring met vochtproblemen. Ik koos ervoor om op oedeemstage te gaan in De Berekuyl en in Nij Smellinghe. Twee gerenommeerde plaatsen in Nederland voor de behandeling van lymfoedeem. Ik leerde daar enerzijds verder te kijken dan de theorie en anderzijds leerde ik er om te proberen en te evalueren want vochtproblemen behandelen is geen zwart-wit verhaal, maar bestaat uit trial-and-error.

Ondanks de goede basis, stootte ik in het werkveld op een aantal beperkingen in mijn handelen. Ik volgde daarop een bijkomende universitaire opleiding littekentherapie. Daarnaast keerde ik terug naar De Berekuyl Academy om de cursussen fasciatherapie van Willy Fourie te volgen. Een respectabel persoon in de wereld van fasciatherapie die jammer genoeg in 2019 overleed. In 2020 volgde ik dezelfde cursussen aan de Berekuyl Academy opnieuw omdat er bijkomende dissecties op de agenda stonden in de snijzaal te Amsterdam.

Omdat wetenschap razendsnel evolueert en ik op de hoogte wil blijven van de nieuwste literatuur en behandelconcepten volg ik tot op vandaag nog steeds kwalitatief goede cursussen en congressen aangaande oncologische revalidatie en oedeem-, litteken- & fasciatherapie.

In 2018 startte ik mijn eigen praktijk specifiek gericht op alles aangaande oncologische revalidatie, oedeem-, litteken- & fasciatherapie en kinderkinesitherapie omdat ook daar mijn liefde nog altijd ligt. Tijdens de opstart van de praktijk kreeg ik de kans om als accessor mee te werken aan de eFFORT-BCRL studie dat de behandeling van lymfoedeem na borstkanker onderzoekt. Ook dit heeft me mede gevormd tot de therapeut dat ik nu ben.