Oncologische revalidatie

Wanneer een tumor wordt vastgesteld is dit een zeer ingrijpende gebeurtenis. Daarnaast volgen de onderzoeken en de behandelingen elkaar razendsnel op. Behandeling kan bestaan uit een operatieve ingreep, chemotherapie, radiotherapie, immuuntherapie en hormoontherapie. We trachten iedereen zo goed mogelijk bij te staan met correcte informatie, tips en adviezen afhankelijk van het soort behandeling.

Na een chirurgische ingreep is een litteken onvermijdelijk. Littekenweefsel onder de incisie kan verkleven. Deze kunnen leiden tot veranderde bewegingspatronen die op hun beurt op langere termijn lijden tot uiteenlopende gewrichts- en spierklachten. Net daarom wordt er onmiddellijk gestart met littekentherapie voor het bekomen van een “friendly scar”.

Tijdens de operatie kunnen 1 of meerdere lymfeklieren verwijdert worden. Lymfoedeem kan hierdoor ontstaan.

Weefsels, oa ook de huid, moeten in alle richtingen kunnen bewegen. Radiotherapie beïnvloedt die beweeglijkheid in negatieve zin met het ontstaan van verklevingen en verhardingen. Mits radiotherapie zeer lang na de bestralingen zelf nog inwerkt, kunnen deze veranderingen in de weefsels nog ontstaan jaren na de bestralingen. Met fasciatherapie trachten we de weefsels te versoepelen en hun beweeglijkheid te herwinnen. Wanneer weefsels verkleven en verharden verandert ook hier het bewegingspatroon wat opnieuw kan lijden tot spier- en gewrichtsklachten. Zo ontstaan er vb na borstkanker heel veel schouder- en nekklachten.

Hormoontherapie wordt toegediend onder de vorm van medicatie. Stijfheid en gewrichtsklachten worden hierbij vaak gerapporteerd. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt op regelmatige basis bewegen, vermindert deze klachten.

Musculoskeletale revalidatie

  • Aan de hand van manuele- en oefentherapie
  • Management van
    • Vermoeidheid
    • Pijn
    • Stress
    • Slaap